A faluról

Ezt a területet János Zsigmond fejedelem ajándékozta gróf Kálnoky családnak. Az itt létesített üveggyár tette híressé. A gyár alapításakor mindössze hét család lakott itt. Ma is a vidék egyik legkisebb falujának számít. Lakóinak száma alig haladja meg a százat. Ma közigazgatásilag Málnás faluhoz tartozik. Első írásos említése 1692-ben történt egy oklevélben.

Az egykori üveghutának mára csak az emléke maradt, azonban él még a faluban egy Karácsony Zoltán nevű idős ember aki az itt készült üvegtárgyakat gyűjtötte össze és őrizte meg. Zoli bácsi házában külön szoba van a gyűjtemény számára, melyet szívesen megmutat az érdeklődőknek. Az egykori üveggyárban olyan darabok is készültek, mint a kolozsvári Szent Mihály templom és a brassói Fekete templom ablakai.

A kicsiny falu lakói gondoskodnak a katolikus templomról, ahová kéthetente a nagybaconi lelkész jár misét tartani. A kis templomot 1863-ban építették Kisboldogasszony tiszteletére. Harangja 1750-ből származik melyből arra következtethetünk, hogy már akkor volt a falunak saját temploma.

Károly walesi herceg tulajdonában van az a birtok melyen több hangulatos házat is találunk. Egyre többen látogatják meg a panzióként működő rusztikus tanyát. A vidéken ma is tevékenykedő gróf Kálnoky Tibor és Károly walesi herceg baráti kapcsolata révén került a herceg tulajdonába. Valószínűleg ez a tény vonzza ide a csendre és érintetlen vidékre vágyó turistákat.

Rólunk írták

Falumúzeum Zalánpatakon